Buitenhaard

Buitenhaard en BBQ​
Buitenhaarden, terraskachels, tuinhaarden of vuurkorven, het zijn verschillende benamingen voor sfeerhaarden voor in de tuin of onder een afdak.

Vuur stoken is voor veel mensen een heerlijke ontspanning. Het aansteken en uren kijken naar de vlammen. Dan kom je echt tot rust. En de warmte zorgt ervoor dat je lang van de avond kunt genieten. Een haardvuur is veel aangenamer dan de warmte van een terrasverwarming op gas of quartz lamp heater. De warmte komt vaak van boven op je hoofd en is plaatselijk intens. De straling van een buitenhaard zit lager en verspreid de warmte beter uit. En je hebt geen last van de monotone geluid van een terrasheater.

Een tuinhaard is vrij in de tuin te plaatsen. Maar het is bij sommige modellen ook mogelijk om ze onder een overkapping of veranda te plaatsen. Dan kun je 4 seizoenen van het buitenleven genieten. Ook tijdens een Hollandse miezerregen.

Waar rook is is vuur. Dat klopt maar ook weer niet helemaal. Een goed haardvuur geeft geen rook. Alleen een aangename geur van het vuur. Een goede buitenhaard zorgt voor een volledige verbranding waardoor er geen hinderlijke rook ontstaat. Stook daarom niet te zuinig en maak een goed vuurtje. Gebruik daarvoor droog haardhout (ongeveer 20% vocht). En bijvoorkeur eiken, beuken, essen, berken of fruitbomen hout. Afvalhout van bijvoorbeeld pallets kan ook, maar rookt en spat meer.

Kom gerust langs in Blaricum om het zelf te ervaren.